Rádió

</COMMENT> No J2SE plugin support.

Címkék

2 bit pie (1) 30y (1) 90s (4) acid (2) afro (1) ajánló (27) akkezdet (1) album (10) állami (1) aludnifogtál (1) amy winehouse (1) anima (3) anima sound system (2) anorganik (1) balaton sound (5) balkan fanatik (1) bárány attila (1) beat dis (1) berger dalma (2) best of 2008 (1) beszámoló (2) big weekend (1) billboard (1) bobafett (1) bobakrome (1) bokros (1) budabeats (3) cadik (1) carbonfools (1) casio samples (1) chameleon records (2) chemical brotheres (1) che guevara (1) cikk (1) cinematour (1) colorstar (1) crystal method (2) damian marley (2) dance (1) deutsch gábor (2) dj bootsie (1) dj cadik (1) dj krust (1) dj szövetség (1) donwtempo (1) drog (1) drumandbass (2) dr dre (1) dub (6) dubstep (1) dub pistols (1) electronic (5) electronikus (1) elektronic (1) elektronikus (62) eleltronikus (1) emi (1) eminem (1) esclin syndo (4) etno (1) fájlcsere (1) fatboy slim (1) fesztivál (9) film (1) fluke (2) fluor filigran (1) folk (2) folkfree (2) forradalom (3) fourty main (1) franz ferdinand (1) funk (1) fu rakk (1) gelka (1) goldie (1) goulasch exotica (3) hangszer (1) hellókarácsony (1) hiphop (19) house (1) iam (1) indie (1) industrial (1) ingyenkoncert (1) ingyenzene (17) interjú (6) internet (1) invaders must die (8) jazz (3) jazzékiel (1) jogdíj (1) judie jay (1) jungle (1) kerekes band (1) kft (1) knaan (1) koncert (14) koncertajánló (1) könyv (1) krachtek elektronik (1) kritika (8) kult (5) kultúra (1) k naan (2) laika revans (1) latin (1) leállás (1) lee scratch perry (1) leftfield (1) lemez (7) lemezajánló (1) lemezjánló (1) letöltés (10) live (6) madonna (1) magashegyi underground (1) magyaros (1) manu chao (1) marcell (1) marcus may (1) massive attack (2) matisyahu (1) mc zeek (1) meat beat manifesto (1) meglepetés (1) membran (1) metalheadz (1) metallica (1) milli chab (1) mitsoura (1) moby (1) mr2 petőfi (1) ms dynamite (1) napi zene (2) népzene (2) netlab (1) netlabel (1) new order (1) nyers (1) omen (2) orbital (4) örömhír (1) ősmagyar (1) p2p (1) pankkk (1) pannonia fesztivál (2) pen (1) pen2009 (1) péterfy bori (1) planet55 (1) pluto project (1) pop (4) portishead (5) pozitív (1) prodigy (17) radiohead (2) realistic crew (4) reggae (4) remix (3) rock (10) roland (1) roma (1) röyksopp (1) run (1) saul williams (1) savages (1) sena (1) singas project (1) soundpill (2) steve (1) suhancos (3) sziget (2) sziget2009 (1) szórakozás (1) take me to the hospital (1) tape underground (3) tb303 (1) techno (2) the (1) the avalanches (1) third (1) transglobal underground (1) trentemoller (1) tricky (2) trinitys breakfast (1) triphop (17) troubadour (1) turné (3) turul (1) u2 (2) underworld (1) válogatás (1) varga zsuzsa (1) vélemény (1) videó (8) világzene (4) wacuumairs (2) windows (1) with (1) wolves (1) zagar (2) zenajánló (1) zene (95) zene.hu (1) zeneajánló (39) zeneipar (5) zeneletöltés (3) zenemajom (1) Címkefelhő

nagyM blog

dub, hiphop, dnb, breakbeat, triphop, jazz, chill, világzene, reggae és lehetőleg minél több ingyenzene

Zene.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Take me

prod_take_me.jpg

Sziget'08 képek

kommentek

zene

zenehulogo.jpg

2009.05.28. 10:30 nagyM

A látvány és a hang elválaszthatatlan - Cinematour3

Címkék: koncert cadik akkezdet realistic crew planet55 cinematour

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Cinematour elnevezésű, moziban üldögélős, vetítős, koncertezős bulit. Helyszín: Toldi Mozi, fellépők: Planet 55, Cadik, Realistic Crew, Akkezdet. Vélemény: ide ezentúl mindig.

A Cinematour egy remek kezdeményezés, melynek a koncepciója, hogy összehozzák a különböző művészeti ágakat, a filmet, a zenét, a filmzenét, a videoművészetet, a dj- és vj-kultúrát egy eseményen.

Ennek jegyében a rendezvény filmvetítésekkel kezdődött. Két órán keresztül olyan kisfilmeket mutattak be, melyek valamilyen szinten köthetőek a szervezőkhöz vagy a fellépőkhöz. Sajnos csak az utolsó két filmet kaptuk el, de nyomasztó hangulatból ennyi is elég volt.

Ülve mulat a magyar

Egy moziban persze eléggé korlátozottan lehet csak táncolni, de rendszerint az itt fellépő előadók kevésbé a tánczenére koncertrálnak.

Kezdésnek egyből egy meglepően jó csapat mutatkozott be. A Planet 55 tagjai 2007 környékén kezdetk el együtt zenélni, akkor még a Jazzszerű zenekarban. A jelenlegi felállás kialakulása (és ezzel a Planet 55 indulása) 2008 augusztusára tehető, és valamikor a múlt év végén, az idei év elején el is készültek első lemezükkel, amely a Smokesigns címet kapta. Az album ingyensen letölthető, mindenképpen érdemes megszerezni: korrekt, jazzes-triphopos-funkys muzsika, Polnauer Flóra (Beat Dis, Zuboly) gyönyörűszép hangjával megtámogatva.

Kb. egy órában be is mutatták lemezük anyagát, tipikusan fotelben ülős zene, teljesen a helyén volt minden, A triphopos zenék mondjuk jobban bejöttek, ott azért húzott a cucc rendesen. Mr. Error és Tsa. vizuáljával körítve pedig kifejezetten kellemes volt az összkép. Még tudtam volna hallgatni.

A Planetet Dj Cadik szettje követte: a pultot kitolták a színpad szélére, így nagytotálban lehetett élvezni a vetítést. A szett alatt azon gondolkodtam, hogy vajon a világ egyik legnagyobb élménye lehet-e bepapírozva nézni ezt, vagy éppen a legrosszabb. A szintetikus drogok használatában (feltehetően) jártasabb ismerős felvilágosított, hogy inkább az utóbbi. Én is erre tippeltem volna, ugyanis Cadik durva ütemeit megfelelően durva képsorokkal támogatta meg a Kiégő Izzók VJ-csapata. Kicsit nyomasztó volt, de gondolom ez lehetett a koncepció.

Az árnyékának játszó gitáros

A basszusgitározást valahol mindig is kissé befele fordulós dolognak képzeltem el, és hogy ez mennyire így lehet, azt mi sem illusztrálja jobban, mint az RC-basszeros Chabz, aki a koncert elejétől a végéig a közönségnek háttal, a vászon fele fordulva, lényegében a saját árnyékának játszott. Kicsit furcsa ez a közönség szemszögéből, de nincs ezzel igazából baj.

A Realistic Crew mostanság szerintem az egyik (ha nem a) legfontosabb elektronikus zenei formáció. Első anyaguk a nehezen emészthető, absztrakt, mondjuk így "okos elektronika" jegyében született. Megannyi dolog szól mellettük, nem részletezném, tessék hallgatni!

A mostani RC koncert több szempontból is érdekesnek ígérkezett: egyrészt legutoljára a Szigeten, a napfényes MR2 színpadon, kora délután láttam őket élőben, az a helyszín pedig ennél a fajta zenélnél egyszerűen gyalázat, most viszont megfelelő környezetbe helyezték magukat. Másrészt új énekesnővel léptek fel, ugyanis Berger Dalma a sok elfoglaltsága miatt nem tudta tovább ellátni az énekesnői posztot, helyett jött Judie Jay. Harmadrészt pedig a nyáron megjelenő második albumuk anyagát mutatták be. Ez pont elég volt, hogy kis izgalommal üljünk be a moziba.

A Toldi mozinál (meg úgy általánosan egy mozinál) tökéletesebb helyszín nem létezik ennek a zenének a befogadásához és a lehető legjobb hatásfokú élvezetéhez. A zene és a látvány itt igazán egybeforrt, a Realsitic Crew így tudott kiteljesedni. Egyébként sem az a tipikus tánczene, szóval a mozgás hiánya nem jelenthet gondot, egy kényelmes székből is lehet bólogatni, meg lábdobolni, ha azt a zene megköveteli. Néhol megkövetelte.

Berger Dalma valahogy nagyon illett a csapathoz, az ő hiányát előzetesen nem túl pozitívan ítéltem meg, főleg hogy Judie Jay-nek teljesen más az orgánuma és valahogy úgy gondoltam, nem a legjobb választás. Utólag persze nagy hülyeség volt ez a részemről.

A fellépés alatt egy másodpercre sem hiányzott Dalma (bocs), Judie tökéletesen hozta, amit elvártak (elvártunk) tőle és ez nem csak az új számokra volt igaz (amiket ugye még nem nagyon hallhatott a közönség, tehát nem lehet tudni, mit kell elvárni), hanem a régebbi zenékre is. Jó választás volt Judie, én meg szánom-bánom az előítéleteket....

Az új számokról csak annyit még, hogy az ígéreteknek megfelelően dalszerűbbek, táncolhatóbbak (még a d'n'b-t is érintettük), húzósabbak, könnyebben befogadhatóak, persze ettől még nem fogja tolni őket a Danubius (haha), meg a Viván se nagyon hiszem hogy feltűnnek, de egyáltalán nem baj ez. Sőt!

Ezek után persze még jobban várjuk a Freedom Eats The Soul című anyagot, tessék végre kiadni!

Éljen a Nyugat, éljen Babits!

Az esti koncerteket Saiid és Újonc, vagyis az Akkezdet zárta (micsoda feszültséggel teli ellentét, akkezdet zár - mindegy). Ez is több szempontból érdekes fellépésnek bizonyult, mivel reménykedni lehetett új számokban és végre egy igazi zenekar rakta a szövegelés alá a zenét. Volt némi freestyle, egy kis impovizálás az RC részéről, kívánságműsor, régi számok új alappal, új számok mégújabb alappal és egy kis slam poetry-s verselés a végére, felkapcsolt lámpáknál.

Az előtérben pedig már a lemezjátszók várták, hogy Bootsie és Ozon pakolja rájuk kedvenc lemezeit. De ekkor már hazafelé sétáltunk, a fejemben pedig az ment, hogy "a lelked a dallam, a tested a ritmus, az elme az rím, ez zenebuddhizmus".

A képekre kattintva nyílik a galéria!

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nagym.blog.hu/api/trackback/id/tr1001148416

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Toldi mozi 2010.11.08. 15:16:15

Helyszín: 1054 Bp., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Látogatás: 2010. április 7. 18:40-23:00 > Ég a napmelegtől kopár sík szarja a Bajcsy-Zsilinszky útnak... Adatlap Elérhetőség: +36 1 4...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása