Rádió

</COMMENT> No J2SE plugin support.

Címkék

2 bit pie (1) 30y (1) 90s (4) acid (2) afro (1) ajánló (27) akkezdet (1) album (10) állami (1) aludnifogtál (1) amy winehouse (1) anima (3) anima sound system (2) anorganik (1) balaton sound (5) balkan fanatik (1) bárány attila (1) beat dis (1) berger dalma (2) best of 2008 (1) beszámoló (2) big weekend (1) billboard (1) bobafett (1) bobakrome (1) bokros (1) budabeats (3) cadik (1) carbonfools (1) casio samples (1) chameleon records (2) chemical brotheres (1) che guevara (1) cikk (1) cinematour (1) colorstar (1) crystal method (2) damian marley (2) dance (1) deutsch gábor (2) dj bootsie (1) dj cadik (1) dj krust (1) dj szövetség (1) donwtempo (1) drog (1) drumandbass (2) dr dre (1) dub (6) dubstep (1) dub pistols (1) electronic (5) electronikus (1) elektronic (1) elektronikus (62) eleltronikus (1) emi (1) eminem (1) esclin syndo (4) etno (1) fájlcsere (1) fatboy slim (1) fesztivál (9) film (1) fluke (2) fluor filigran (1) folk (2) folkfree (2) forradalom (3) fourty main (1) franz ferdinand (1) funk (1) fu rakk (1) gelka (1) goldie (1) goulasch exotica (3) hangszer (1) hellókarácsony (1) hiphop (19) house (1) iam (1) indie (1) industrial (1) ingyenkoncert (1) ingyenzene (17) interjú (6) internet (1) invaders must die (8) jazz (3) jazzékiel (1) jogdíj (1) judie jay (1) jungle (1) kerekes band (1) kft (1) knaan (1) koncert (14) koncertajánló (1) könyv (1) krachtek elektronik (1) kritika (8) kult (5) kultúra (1) k naan (2) laika revans (1) latin (1) leállás (1) lee scratch perry (1) leftfield (1) lemez (7) lemezajánló (1) lemezjánló (1) letöltés (10) live (6) madonna (1) magashegyi underground (1) magyaros (1) manu chao (1) marcell (1) marcus may (1) massive attack (2) matisyahu (1) mc zeek (1) meat beat manifesto (1) meglepetés (1) membran (1) metalheadz (1) metallica (1) milli chab (1) mitsoura (1) moby (1) mr2 petőfi (1) ms dynamite (1) napi zene (2) népzene (2) netlab (1) netlabel (1) new order (1) nyers (1) omen (2) orbital (4) örömhír (1) ősmagyar (1) p2p (1) pankkk (1) pannonia fesztivál (2) pen (1) pen2009 (1) péterfy bori (1) planet55 (1) pluto project (1) pop (4) portishead (5) pozitív (1) prodigy (17) radiohead (2) realistic crew (4) reggae (4) remix (3) rock (10) roland (1) roma (1) röyksopp (1) run (1) saul williams (1) savages (1) sena (1) singas project (1) soundpill (2) steve (1) suhancos (3) sziget (2) sziget2009 (1) szórakozás (1) take me to the hospital (1) tape underground (3) tb303 (1) techno (2) the (1) the avalanches (1) third (1) transglobal underground (1) trentemoller (1) tricky (2) trinitys breakfast (1) triphop (17) troubadour (1) turné (3) turul (1) u2 (2) underworld (1) válogatás (1) varga zsuzsa (1) vélemény (1) videó (8) világzene (4) wacuumairs (2) windows (1) with (1) wolves (1) zagar (2) zenajánló (1) zene (95) zene.hu (1) zeneajánló (39) zeneipar (5) zeneletöltés (3) zenemajom (1) Címkefelhő

nagyM blog

dub, hiphop, dnb, breakbeat, triphop, jazz, chill, világzene, reggae és lehetőleg minél több ingyenzene

Zene.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Take me

prod_take_me.jpg

Sziget'08 képek

kommentek

zene

zenehulogo.jpg

2008.03.08. 11:46 nagyM

"Rockandroll zenekar biztos, hogy nem vagyunk"

Címkék: zene elektronikus triphop tape underground

A Tape Underground nevű csapat decemberben tette ingyenesen letölthetővé első albumát, melynek a címe Alszik, kapcsol. Petrényi Viktorral (ének, dalszövegek) és Ádám Andorral (basszusgitár) beszélgettünk a miértekről és hogyanokról.

- Először is meséljetek arról, hogyan jött az ötlet, hogy zenét kellene készíteni. Régóta ismeritek egymást?

Viktor: - Alapjában véve már régebben is ismertük egymást, meg aztán már mindenkinek volt valamilyen kapcsolata a zenével. Ha jobban belegondolok, csak a hétvégi kávézókban meg sörözőkben üldögéléseket váltottuk ki ezzel... Gyakorlatilag eltelt úgy egy év, hogy minden hétvégén valamelyik este összejöttünk és csak jammelgettünk mindenféle tudatosság, meg nagy elképzelések nélkül. Volt olyan időszak is, hogy hajnalban mindig arra ébredtem, hogy gitározom. Olyan is volt, hogy Dini aludt el a fekete-fehér billentyűkön egyszerre, arccal. Általában ezeket a "próbákat" is, mint az összes többit abban az időben, felvettük, utána aztán hétközben, a villamoson meg a metrón jól végighallgattuk, és ötletelni kezdtünk... Innen jött az az ötlet is, hogy zenélni kellene. Nomeg az az elgondolás is, hogy mindenképp dalok formájába kellene újragondolni az akkori 45 perces önkifejezéseket.

- A zenék születésének a körülményeiről is elárulnátok valamit? Hogyan és hol készültek a dalok? Kik voltak a segítségetekre?

- Na, ebben sincs semmi mítikus meg érdekes sem. Minden dal úgy kezdődik, hogy van egy ötlet valamilyen formában: általában egy hangulat, hangzás vagy nemt'ommi. Aztán ezt továbbgondoljuk fejben, szintén hétközben a villamoson, a metrón meg az utcán. Vagyis agyban gyúrogatjuk, aztán születik rá egy szöveg. Valahogy az kezdi összerángatni az egészet, meg a mondanivalója - azt hiszem. Ha a dalnak ebben a fázisában szerencséje van, és még mindig el tudja hitetni, hogy vannak titkos tartalékai, akkor lehet belőle valami. A próbán összegyúrjuk önmagával, illetve hozzátapicskolunk mindent, ami eszünkbe jut róla. Ezt addig csináljuk, amíg úgy nem érezzük, hogy megszólal. Szóval ennyi. A felvételek, és minden ami ezután történik, már csak annyiban más, hogy akkor már maga a dal csak szempont, ami eldönti, hogy mi jó és mi nem. Akkor stimmel minden, ha működik élőben és felvételen is, azaz ha úgy gondoljuk, hogy hiteles.

A közreműködés egy érdekes kérdés. Ez valahogy úgy megy, hogy akinek tetszik a zenénk (vagy fordítva), azzal előbb-utóbb közreműködünk. Persze ehhez annak a szempontnak is teljesülnie kell, hogy ne kelljen túlbeszélni a dolgokat, különböző koncepciókat alkotni a közös zenéléshez, magyarul menjen magától a dolog. Így történt az is, hogy a lemezen az egyik dalban Judie-Jay énekel. Vele dolgozunk még vagy két dalon, ami valószínűleg már a következő lemezre kerül. Ugyanehhez a dalhoz Németh Jucit már mi kerestük meg, és kértük szépen, hogy fuvolázzon. A koncertekhez bővültünk egy élő dobbal, ami mögött Szoboszlai Csabi ül, és egy szaxofonnal, amit Angyal Ádám fúj. Egyenlőre ennyi.

- Az általatok játszott zenére - ha mindenképpen kategorizálni akarjuk - talán a trip hop a legtalálóbb kifejezés. Ti egy trip hop zenekar vagytok?

- Ha arra gondolsz, hogy drogozunk-e rendesen, akkor azt kell válaszolnom nem. Már nem is tudom, hogy az a trendibb, ha drogozunk, vagy az, ha nem. Mindegy, ebből a szempontból tehát nem vagyunk rendes trip hop zenekar. Illetve ne is beszéljek a többiek nevében.... Nem tudok arról, hogy segítenék az agyamnak, hogy mindenféle alternatív működést produkáljon, illetve ha bárki közülünk máshogy lenne ezzel, akkor tudnék róla biztosan, mert igen szemfüles vagyok, meg minden ellenkezésem ellenére azért már láttam olyat is, amikor másképp vannak ezek a dolgok.

Drog nélkül is igen nehezen tudok feldolgozni egy két dolgot, ami körülvesz, igen egyéni szempontokat, gondolatokat, látásmódot tudok produkálni a legkülönbözőbb hétköznapi helyzetekben is, teljesen tisztán, ami természetesen igaz mindenkire közülünk. Ahogy én látom: a legmesszebbmenőkig túlteljesítettük a trip hop zenekar feltételeit. Ha meg nem erre céloztál a kérdéssel, akkor nem tudom. Rockandroll zenekar biztos, hogy nem vagyunk, már csak az életmód miatt sem, annak ellenére, hogy azért van átfedés bőven... Nagyon zenekarnak sem érzem magunkat, mert ott zenészek vannak, mi meg nem nagyon vagyunk olyanok, illetve én személy szerint nem nagyon tartom magam annak...inkább "ismerősöknek" szoktuk mondani magunkat egymás közt... Nálunk mindenki mindenkinek az ismerőse...

- Az, hogy ingyenesen elérhetővé tettétek a lemezt, az elvi okoból lett így vagy csupán azért, mert nem találtatok kiadót? Kézzel fogható formában is hozzá lehet jutni a koronghoz? Miért döntöttetek az online terjesztés mellett és miért nem kerestetek egy kiadót?

- Tisztában vagyunk azzal, hogy sokkal többen töltenek le zenét, mint amennyien vásárolnak. Nekünk sem tetszik a zeneipar mai működése, az, hogy a sorozatban gyártott sztárok mellett, a zene egyre inkább másodlagos dologgá válik, és a valóban tehetséges zenészek támogatása helyett, inkább a közízlés eligénytelenítése a cél. Igazából semmi újat nem találtunk ki az ingyenes letöltéssel. Nem hisszük azt, hogy ha tűzzel-vassal harcolnánk a letöltés ellen, akkor többen vásárolnának CD-t. Ne kelljen annak CD-t venni, aki szereti a zenénket, szeretne hallgatni minket, de nem tudja vagy nem akarja megvenni a CD-t. Inkább egy új médiaként tekintünk a letöltésre és az mp3-ra, aminek köszönhetően nagyon sok emberhez el tudunk jutni. Tény, hogy nem olcsó egy albumot megcsinálni, ezért persze készítettünk "igazi" lemezt is, mert bízunk abban, hogy akinek tényleg tetszik és lehetősége is van rá, az fogja támogatni azzal a zenekart, hogy megveszi a CD-t is. Egyébként az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján sokan megértik és támogatják az elképzelésünket.

- Ha egy kiadó ajánlana egy korrekt szerződést (márha van ilyen), akkor aláírnátok? Vagy inkább saját magatokban bíztok és "egyedül" próbálkoztok?

Andor: - Természetesen elfogadnánk egy korrekt ajánlatot. Persze látjuk azt, hogy egy kiadó nem tud könnyen azonosulni a legális és ingyenes letöltéssel, de ennek ellenére talán lesz olyan kiadó, akivel meg tudunk állapodni. Ha mégsem, akkor továbbra is marad a szerzői kiadás. Persze nem könnyű mindent egyedül csinálni.

- December óta letölthető az Alszik, kapcsol. Milyen az eddigi fogadtatás?

- Mi is meglepődtünk, hogy ilyen rövid idő alatt mennyi pozitív kritika jelent meg a lemezről. A megjelenés óta már több mint 1000-en regisztráltak és töltötték le az albumot a honlapról. Mindezt úgy, hogy csak az interneten volt lehetőségünk reklámozni a lemezt. Köszönjük mindenkinek, aki írt a lemezről, vagy a regisztráció ellenére letöltötte azt. Aki esetleg még nem töltötte le, az regisztráljon a Tapeunderground.hu honlapon, és töltse le gyorsan, mielőtt elfogy :) !!!

- Jövőbeli tervek? Kislemez (esetleg remixek), klip, lemezbemutató... stb?

Viktor: - Eddig nem igazán voltak ránk jellemzőek a hosszútávú tervek, vagy a nagy stratégiákban való gondolkodás. Ha valamihez volt kedvünk és motivált, akkor csináltuk, ha nem, akkor nem. Valószínűleg ez most hirtelen nem is fog megváltozni....Viszont ez azt is jelenti, hogy valójában semmitől sem zárkózunk el, gondolok itt a remixekre, angol vagy más nyelvű verziókra. Szóval nincsenek megfogalmazott nagy tervek. Most teljes erővel a lemezbemutató koncerten dolgozunk. Elsősorban a műsoron, a dalok hangzásán, megszólalásán, másodsorban megy a lázas szervezés, szerveződés, hogy hol találhatna otthonra egy ilyen rendezvény, és nem utolsó sorban, hogy mikor.

Vannak még kisebb dolgok, amire a zenén kívül koncentrálunk. Szeretnénk a weboldalunkat, a tapeunderground.hu-t bővíteni mindenféle video anyagokkal, aminek pillanatnyilag híjján vagyunk. A weboldalnál maradva, most kezdjük el a regisztrációhoz kötött tartalmak feltöltését: próbatermi felvételek, koncert felvételek, új és régebbi dalok tervei, változatai, valamint csupa olyan dolgot, amivel kérés, kérdés formájában eddig is megkerestek minket, és olyanokat is, amire majd ezután igény mutatkozik.

(zene.hu, 2008.03.08.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagym.blog.hu/api/trackback/id/tr11770075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása