Rádió

</COMMENT> No J2SE plugin support.

Címkék

2 bit pie (1) 30y (1) 90s (4) acid (2) afro (1) ajánló (27) akkezdet (1) album (10) állami (1) aludnifogtál (1) amy winehouse (1) anima (3) anima sound system (2) anorganik (1) balaton sound (5) balkan fanatik (1) bárány attila (1) beat dis (1) berger dalma (2) best of 2008 (1) beszámoló (2) big weekend (1) billboard (1) bobafett (1) bobakrome (1) bokros (1) budabeats (3) cadik (1) carbonfools (1) casio samples (1) chameleon records (2) chemical brotheres (1) che guevara (1) cikk (1) cinematour (1) colorstar (1) crystal method (2) damian marley (2) dance (1) deutsch gábor (2) dj bootsie (1) dj cadik (1) dj krust (1) dj szövetség (1) donwtempo (1) drog (1) drumandbass (2) dr dre (1) dub (6) dubstep (1) dub pistols (1) electronic (5) electronikus (1) elektronic (1) elektronikus (62) eleltronikus (1) emi (1) eminem (1) esclin syndo (4) etno (1) fájlcsere (1) fatboy slim (1) fesztivál (9) film (1) fluke (2) fluor filigran (1) folk (2) folkfree (2) forradalom (3) fourty main (1) franz ferdinand (1) funk (1) fu rakk (1) gelka (1) goldie (1) goulasch exotica (3) hangszer (1) hellókarácsony (1) hiphop (19) house (1) iam (1) indie (1) industrial (1) ingyenkoncert (1) ingyenzene (17) interjú (6) internet (1) invaders must die (8) jazz (3) jazzékiel (1) jogdíj (1) judie jay (1) jungle (1) kerekes band (1) kft (1) knaan (1) koncert (14) koncertajánló (1) könyv (1) krachtek elektronik (1) kritika (8) kult (5) kultúra (1) k naan (2) laika revans (1) latin (1) leállás (1) lee scratch perry (1) leftfield (1) lemez (7) lemezajánló (1) lemezjánló (1) letöltés (10) live (6) madonna (1) magashegyi underground (1) magyaros (1) manu chao (1) marcell (1) marcus may (1) massive attack (2) matisyahu (1) mc zeek (1) meat beat manifesto (1) meglepetés (1) membran (1) metalheadz (1) metallica (1) milli chab (1) mitsoura (1) moby (1) mr2 petőfi (1) ms dynamite (1) napi zene (2) népzene (2) netlab (1) netlabel (1) new order (1) nyers (1) omen (2) orbital (4) örömhír (1) ősmagyar (1) p2p (1) pankkk (1) pannonia fesztivál (2) pen (1) pen2009 (1) péterfy bori (1) planet55 (1) pluto project (1) pop (4) portishead (5) pozitív (1) prodigy (17) radiohead (2) realistic crew (4) reggae (4) remix (3) rock (10) roland (1) roma (1) röyksopp (1) run (1) saul williams (1) savages (1) sena (1) singas project (1) soundpill (2) steve (1) suhancos (3) sziget (2) sziget2009 (1) szórakozás (1) take me to the hospital (1) tape underground (3) tb303 (1) techno (2) the (1) the avalanches (1) third (1) transglobal underground (1) trentemoller (1) tricky (2) trinitys breakfast (1) triphop (17) troubadour (1) turné (3) turul (1) u2 (2) underworld (1) válogatás (1) varga zsuzsa (1) vélemény (1) videó (8) világzene (4) wacuumairs (2) windows (1) with (1) wolves (1) zagar (2) zenajánló (1) zene (95) zene.hu (1) zeneajánló (39) zeneipar (5) zeneletöltés (3) zenemajom (1) Címkefelhő

nagyM blog

dub, hiphop, dnb, breakbeat, triphop, jazz, chill, világzene, reggae és lehetőleg minél több ingyenzene

Zene.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Take me

prod_take_me.jpg

Sziget'08 képek

kommentek

zene

zenehulogo.jpg

2009.05.21. 09:35 nagyM

Egy kicsit a középszerűség fölé: Crystal Method - Divided by Night

Címkék: zene ajánló elektronikus matisyahu crystal method

Úgy álltam neki a Crystal Method Divided By Night című új albumának, hogy napokig csak egy számot voltam hajlandó hallgatni róla. Azt viszont repeatelve, sokszor.

Pedig nem rossz, de erre csak a harmadik nap jöttem rá, mikor háttérből hallgatva (értsd: fejhallgató a fejen, ordít ezerrel és közben dolgozol, tehát nem figylesz rá) végigfutott párszor az egész anyag és közben a lábammal ledoboltam az alattam lakó plafonjáról a vakolatot, majdnemcsak....

A Crystal Methoddal kapcsolatban mindig is vegyes érzelmeim voltak. Nem szól mellettük, hogy amcsik, és nemcsak azért mert nem igazán rajongok a "szabadság földjéért", hanem mert az amcsik igazából csak ugatják az elektronikus zenét. Persze van szabályt erősítő kivétel (bár most igazán jó példa nem jut az eszembe), de valljuk be, a tengerentúlon inkább a rockhoz, a raphez és a pophoz értenek. Már amennyire.

Ami viszont a CM mellett szól, az a bemutatkozó anyaguk, a '98-as Vegas olyan trekkekkel, mint a Busy Child, a High Roller, a Bad Stone és természetesen a harmadik műszakos Keep Hope Alive. Az utóbbi bizonyítja, hogy ha elkapják a fonalat, akkor nagyon ütős zenét is képesek kiadni a kezük közül.

Aztán a 2001-es Tweekend már csak egy gyengébb másolata volt a bemutatkozó anyagnak, dübörögtek a durva alapok, gyűrődtek a burkológörbék, torzultak a hangok, de hiába, valahogy unalmasra sikerült. Aztán valahol itt elvesztettem az érdeklődést a duó iránt.

A következő Legion of Boom című stúdióalbumuk előtt még kiadtak egy mixelemezt (Community Service), amely egy rádióműsorukon alapult, utána pedig ennek a folytatását (Community Service II), majd egy filmzenét is összehoztak a London című filmhez, sőt még a Nike-nak is készítettek egy újabb mixelemezt (vagyis nem unatkoztak), míg végül elérkeztünk a legújabbhoz, a Divided by Night-hoz.

Ha nem röppen fel a híre egy lehetséges Szigetes fellépésnek, akkor feltehetően még a fáradtságot sem veszem, hogy letöltsem a frissen megjelenő anyagot és még így is kellett egy csali. A csali ezúttal Matisyahu volt, aki van annyira furcsa arc, hogy érdemes legyen meghallgatni a CM-mel közös trekkjét. Így került végül a vinyóra az album.

A kezdő-címadó tétel egyből a lemez leggyengébbje, egyszerűen semmilyen....aztán a Dirty Thin egy fokkal jobb, az elején még unalmas, aztán a kiállás körül már alakul, majd egy kicsit megint elhagyja magát, de csak azért, hogy a végére húzzon, mint a picsa.

A Divided By Night legjobb száma mindenképpen a klippel is megtámogatott Drown in the Now, melyet az imént említett, ortodox zsidó kinézetű reggae-előadóval, Matisyahu-val készítettek. Imádom, az ilyenektől fog tönkremenni a hallásom. Tipikus, csak csutka hangerőn hallgatható, nagyon bólogatós, nagyon megmondós Crystal Method-cucc. Bár tegyük hozzá, hogy a zsidó srác szövegelése nélkül sokkal nehezebb lenne eladni...

A következő, Kling To The Wreckage csak arra jó, hogy tovább lehessen léptetni, főleg hogy az azt követő Smile egy aljasmód jó zene: lassú építkezés, zajból kreált effekt, mély, émelyegtető basszus, gyűrődő-lapuló hanghullámok, pitchelés fel-le, lightos dallam; nem egy korszakalkotó szám, de a lemez másik csúcspontja.

A Sine Language szintén korrekt, csakúgy mint a Come Back Again, ami a gagyi első része ellenére meglepetést is tud okozni a furcsa érzéseket keltő oldszkúl-rave betétjével. Tutira benne marad a playlistben.

Még az albumzáró Falling Hard is érdekes néhány hallgatás erejéig, a köztes számok viszont megintcsak semmilyenek. Na jó, a Blunts and Robotsnak például jó a címe, de ennyi.

Összességében azért örülök ennek a lemeznek, ha másért nem a Smile és a Drown In The Now miatt. Ez van, a srácok néha elkapják a vonalat és akkor összedobnak 1, max 2 húzós nótát. Ez persze kevés, de még ha lesz néhány stúdióalbumuk, akkor lehet majd egy igazán fasza bestof-ot összeállítani a tizennéhány év munkásságából. Na, azt majd érdemes lesz megvenni.

Mondjuk azért szívesen meghallgatnám a Keep Hope Alive-ot a Szigeten. Hiába, a régi emlékek...

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagym.blog.hu/api/trackback/id/tr851117618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőbárány · http://kobarany.blogspot.com 2009.06.30. 23:37:35

Nekem a klipről a Gorillaz jut eszembe.
süti beállítások módosítása