Rádió

</COMMENT> No J2SE plugin support.

Címkék

2 bit pie (1) 30y (1) 90s (4) acid (2) afro (1) ajánló (27) akkezdet (1) album (10) állami (1) aludnifogtál (1) amy winehouse (1) anima (3) anima sound system (2) anorganik (1) balaton sound (5) balkan fanatik (1) bárány attila (1) beat dis (1) berger dalma (2) best of 2008 (1) beszámoló (2) big weekend (1) billboard (1) bobafett (1) bobakrome (1) bokros (1) budabeats (3) cadik (1) carbonfools (1) casio samples (1) chameleon records (2) chemical brotheres (1) che guevara (1) cikk (1) cinematour (1) colorstar (1) crystal method (2) damian marley (2) dance (1) deutsch gábor (2) dj bootsie (1) dj cadik (1) dj krust (1) dj szövetség (1) donwtempo (1) drog (1) drumandbass (2) dr dre (1) dub (6) dubstep (1) dub pistols (1) electronic (5) electronikus (1) elektronic (1) elektronikus (62) eleltronikus (1) emi (1) eminem (1) esclin syndo (4) etno (1) fájlcsere (1) fatboy slim (1) fesztivál (9) film (1) fluke (2) fluor filigran (1) folk (2) folkfree (2) forradalom (3) fourty main (1) franz ferdinand (1) funk (1) fu rakk (1) gelka (1) goldie (1) goulasch exotica (3) hangszer (1) hellókarácsony (1) hiphop (19) house (1) iam (1) indie (1) industrial (1) ingyenkoncert (1) ingyenzene (17) interjú (6) internet (1) invaders must die (8) jazz (3) jazzékiel (1) jogdíj (1) judie jay (1) jungle (1) kerekes band (1) kft (1) knaan (1) koncert (14) koncertajánló (1) könyv (1) krachtek elektronik (1) kritika (8) kult (5) kultúra (1) k naan (2) laika revans (1) latin (1) leállás (1) lee scratch perry (1) leftfield (1) lemez (7) lemezajánló (1) lemezjánló (1) letöltés (10) live (6) madonna (1) magashegyi underground (1) magyaros (1) manu chao (1) marcell (1) marcus may (1) massive attack (2) matisyahu (1) mc zeek (1) meat beat manifesto (1) meglepetés (1) membran (1) metalheadz (1) metallica (1) milli chab (1) mitsoura (1) moby (1) mr2 petőfi (1) ms dynamite (1) napi zene (2) népzene (2) netlab (1) netlabel (1) new order (1) nyers (1) omen (2) orbital (4) örömhír (1) ősmagyar (1) p2p (1) pankkk (1) pannonia fesztivál (2) pen (1) pen2009 (1) péterfy bori (1) planet55 (1) pluto project (1) pop (4) portishead (5) pozitív (1) prodigy (17) radiohead (2) realistic crew (4) reggae (4) remix (3) rock (10) roland (1) roma (1) röyksopp (1) run (1) saul williams (1) savages (1) sena (1) singas project (1) soundpill (2) steve (1) suhancos (3) sziget (2) sziget2009 (1) szórakozás (1) take me to the hospital (1) tape underground (3) tb303 (1) techno (2) the (1) the avalanches (1) third (1) transglobal underground (1) trentemoller (1) tricky (2) trinitys breakfast (1) triphop (17) troubadour (1) turné (3) turul (1) u2 (2) underworld (1) válogatás (1) varga zsuzsa (1) vélemény (1) videó (8) világzene (4) wacuumairs (2) windows (1) with (1) wolves (1) zagar (2) zenajánló (1) zene (95) zene.hu (1) zeneajánló (39) zeneipar (5) zeneletöltés (3) zenemajom (1) Címkefelhő

nagyM blog

dub, hiphop, dnb, breakbeat, triphop, jazz, chill, világzene, reggae és lehetőleg minél több ingyenzene

Zene.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Take me

prod_take_me.jpg

Sziget'08 képek

kommentek

zene

zenehulogo.jpg

2009.04.20. 11:20 nagyM

Balkan Fanatik interjú

Címkék: zene ajánló interjú elektronikus balkan fanatik

"A befelé fordulás helyett inkább kommunikálnunk kellene egymással" - beszélgetés Lepével, a Balkan Fanatik egyik felével.

Jorgosz és Lepe nemrég fejezte be legújabb, immáron harmadik stúdióalbumát. Az American Perestroika című anyag a napokban kerül a boltok polcaira, Lepés Gábort kérdeztük Prophetről, a forgatásról és közös kedvencünkről, a Prodigyről.

- Hogyan jött össze az együttműködés Prophettel? Az egész albumon közreműködik, vagy csak 1-1 számban?

Lepe: - Egy szerencsés véletlen következménye ez a kapcsolat. Épp a “Ha te tudnád” c. dalunkat realizáltuk Jorgosszal még tavaly nyáron mikor felmerült bennünk, hogy milyen jó lenne ha egy fiú reagálna a dal női szemszögből elbeszélt helyzetére, miszerint – ez persze csak a mi értelmezésünk – a lány kettős érzelmektől feldúlva bolyong az utcákon. Benne van egy kapcsolatban amelyik talán kényszerkapcsolat a számára, ám valaki más az, akit valójában szeretne maga mellett tudni. Ha meg akarjuk érteni az egész lelkiállapotot, javaslom a dal autentikus népi verzióját mindenkinek tanulmányozásra. Gyönyörű.

Szóval, kerestünk egy férfihangot rapper formájában. Először Geszti Pétert próbáltuk zaklatni ezzel a dalunkkal, de bár lelkesedett a dologért, bokros teendői egyelőre nem engedték kibontakozni együttműködésünket... Közben egy kedves Los Angeles-i ismerősöm Koji Sakai ajánlotta Prophetet erre a feladatra. (Koji egyébként Tupac Shakur valamikori managerének asszisztense volt.)

A dolog igazán egyszerű volt, hiszen e-mailben kiküldtem az alapot és a dal lefordított sztoriját L.A-be, majd néhany hét elteltével megérkezett a demo. Az eredmény már akkor magáért beszélt. Hátborzongató volt, hogy csak annyi instrukciót kellett írnom neki, küldje az üres acapella sávot, hogy belekeverjem a dalba. Amikor a mix elkészült és megmutattam neki az eredményt, csak ennyit írt. DOPE SHIT! Gondoltam jól elbaltáztunk valamit. Erre amerikai barátaim felvilágosítottak, hogy ez abszolut pozitívat jelent az ő szlengjében, tehát bírja a nótát.

Később idén januárban kint jártam Californiában és természetesen meglátogattam Prophetet, hónom alatt néhány újabban elkészült dal alapjával. Közülük néhányra ennyi megjegyzés volt. SICK! I LIKE THEM! Erre felbuzdulva gyorsan közreműködött még néhány dalban.Köztük a kedvencemben a “Let’s Spend The Night Together”-ben és a Sonitával közös duettben a “Don’t Be Shy”-ban, valamint a Jorgoszos “Trigona”-ban. Szóval majd’ a fél lemezen hallható Prophet.

- A Balkan Fanatik már a kezdetektől kacsintgatott külföldre, de az igazán nagy áttörés még nem történt meg. Az új anyaggal, a profi videóval és a neves amerikai rapperrel ez könnyebben összejöhet? Az American Perestroika befuthat külföldön?

- Valóban eleve úgy hoztuk létre a produkciót, hogy ha külhonban kell bemutatnunk akkor meg tudjuk szólítani az ottani közönséget is. Elvileg Prophettel most még jobbak az esélyeink, de picit nehezebb is mivel most ha épp nem a tengerentúlon turnézunk akkor reptetnünk kell Őt.
Prophetnek van amerikai managere, aki képes jó helyekre eljuttatni őt és projektjeit. Ha valakit odaát felizgat ez a zene, akkor van esélyünk nyomulni vele. Akkor meg intézhetem a vízumot a zenekarnak, a Jorgosznak meg 3 héttel előtte egy hajóutat, mert ő nem repül. (Vagy bealtatjuk és tepsiben reptetjük át.)

- Miért American Perestroika a címe? Mit jelent?

- Ez Jorgosz ötlete volt. Egyrészt kifejezi az együttműködésünket Prophettel, másfelől ez egy felhívás a világ felé, hogy ideje lenne stratégiát változtatni. A befelé fordulás helyett inkább kommunikálnunk kellene egymással és nyitnunk egymás felé. Nekünk embereknek meg fel kéne végre ébrednünk csipkerózsika álmunkból, hogy jobbá tehessük az életünket.

- Bár a Balkan Fanatik alapvetően kettőtök projectje (Lepéé és Jorgoszé), folyamatosan jönnek mennek emberek a csapat körül. RiseFm és Jammin már nem dolgozik veletek? Kik az új arcok?

Az élet eddig mindig úgy hozta, hogy emberek jöttek mentek körülöttünk. Hol ezért, hol azért. Jammin és Rise is saját projekteken dolgoznak. Nem kizárt azonban, hogy egy-egy koncerten újra felbukkannak majd mint vendégművészek. Ezen az anyagon egy dalban közreműködik RiseFM. (Dig-It)
A jelenlegi új felfedezettek, akikkel a lemezen dolgoztunk: Ferenczi Szonja alias “Sonia” vagy “Sonita” szőke szexi énekes-rapperünk és saját szövegeinek megalkotója. Czifra Miki “gitármókusunk” már több mint egy éve tolja velünk a rock and rollt. Most végre két dalban az albumon is közreműködik. Koncerteken meg jól elgázol majd mindenkit a gitározásával ahogy eddig is tette.

Számunkra is meglepetés volt, hogy a videoklip forgatásának végső fázisában szintén egy barátom ajánlására összetalálkoztunk a mindösszesen 14 éves Jáger (JANGA) Kingával, akivel meg tudtuk valósítani, hogy a “Ha te tudnád...” c. népdalból populárisabb verzió születhessen. A korábbi autentikus változatot Kovács Nóri énekelte és énekli is ha ő jön velünk koncertezni. (Jelenleg a Motiva zenekar tulajdonosa és énekesnője).
A “Ha te tudnád”-ban hallható hegedűt is több művésszel játszattuk fel. Ők Salamon Bea és Ökrös Csaba. A mostani albumon nem, de a koncerteken annál többet láthatja hallhatja dobolni immáron négy éve a csapatban a közönség Kottler Ákost, aki többnyire Jamie Winchester groupját erősíti ezért néha Moldoványi János „Jean Paul Gaultier” fogja őt helyettesíteni aki valójában Copy Connal játszik.

- A klip egy részét Los Angelesben forgattátok. Nem lett volna egyszerűbb és olcsóbb mondjuk az Alföldön, egy nagy szürkemarha csorda előtt forgatni? (ilyenkor a kiadó állja a költségeket, vagy nektek kell előteremteni a pénzt?)

- Ez egy hirtelen felindulásból született ötlet volt mivel én januárban kint voltam, de nem bántuk meg. A zenekar nemzetközi kommunikációs segítője Zakariás Eszter boronálta össze a stábot (Ő játsza egyébként Prophet barátnőjét is a klipben, aki aztán engem csíp fel). Elutazás előtt egy héttel meghívta rendezőnek Schwechtje Mihályt a Filmművészeti Egyetem hallgatóját és operatőrnek Pohárnok Gergőt. A kinti forgatáshoz operatőrnek megnyerte a kint élő Honti Zoltánt (Zsigmond Vilmos jobbkeze), aki Daniel Stamm német rendezőt hívta segítségül. Emailen és telefonon egyeztettek a szakemberek, hogy ne legyen áthidalhatatlan a különbség a két helyszín között. Nagy kihívás volt de végülis így foroghatott le a klip. Kiadó és pénz nem volt csak sok segítő barát akiknek igazán hálásak vagyunk mindazért amit értünk tettek.

- Visszatérve a lemezre: ez már a harmadik Balkan Fanatik lemez. Miben különbözik ez az eddigiektől? Más irányba mentetek el?

- Sok szempontból új fejezet ez a lemez életünkben. Zeneileg futurisztikus irányba tolódott el az album és talán kissé karcosabb, nyersebb mint az előzőek. A csapat kitaróan és fanatikusan törekszik eljuttatni kelet-európai és balkáni kutúránkat a nyugat hallgatóságához, ezért a dalok többnyire görögül és angolul szólalnak meg.

- Érdekesség, hogy Presser Gábor is közreműködik az albumon, méghozzá tangoharmónikán. Honnan jött az ötlet? Egyszer csak valamelyikőtök felkiálltott a stúdióban: hm, de jó lenne ide egy kis harmónika a Pressertől? :)

- Ez pontosan így történt:) és másnap Jorgosz megkereste Pici bácsit.

- Ha jól tudom, ti nagy Prodigy fanok vagytok. Két éve a VOLT-on Liamék előtt léptetek fel, tudtatok velük találkozni anno? Érdekelne, hogy mi a vélemyényetek az Invaders Must Die-ról.

- Igen. Jorgosz még közös kortárs festészeti műalkotásba is belerángatta szegény Liamet. Megígértem a Jorgosznak, hogy amíg ki nem jön a mi lemezünk addig nem hallgatom meg az új Prodigyt nehogy megzuhanjak, hogy milyen jó és a mienk milyen sz....:), de azt hallottam hogy közepes. Egyelőre nyugodt vagyok, de attól tartok rosszul leszek ha meghallgatom, mert szerintem biztos jó lett.....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagym.blog.hu/api/trackback/id/tr941075632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása